Storm Freddy

13 maart 2023. De zorgen rondom de honger zijn nog niet voorbij of de volgende nood heeft zich aangekondigd. Cycloon Freddy is gisteravond aan land gekomen, met grote windstoten en hevige regenval. Met als gevolg doden, gewonden, vermisten en heel veel schade. Kijk hier voor het NOS-artikel over Cycloon Freddy.

Sinds vrijdagavond regent het onophoudelijk en ze verwachten dat de hevige regenval in ieder geval nog tot morgen aan zal houden. De schade is enorm. Heel veel wegen zijn beschadigd, bomen en electriciteitspalen zijn omgevallen, bruggen ingestort en ook heel veel huizen zijn beschadigd of ingestort.

Gisteravond kregen we een telefoontje uit Kwanjana dat het huis van een sponsorkindje was ingestort, bovenop haar. Ze was gewond en had bloedingen, maar ze kon niet naar het ziekenhuis, er was geen transport beschikbaar om over de modderige wegen naar het ziekenhuis te gaan. Ook wij konden niet naar Kwanjana omdat dit te gevaarlijk is met dit weer en de vraag is of onze auto Kwanjana wel kan bereiken. Gelukkig kon ze de volgende ochtend naar het ziekenhuis om behandeld te worden en mag het gelukkig meevallen.

Wij kunnen zelf op dit moment niet in Kwanjana komen, omdat sterk wordt afgeraden om te reizen en de wegen ook onbegaanbaar zijn. Een groot stuk is ook uit de weg geslagen die we gebruiken om in Kwanjana te komen. We weten dus niet hoe groot de schade werkelijk is en op dit moment is ook bijna overal geen electriciteit meer, dus het is lastig om de situatie precies te weten. Maar wat we op dit moment weten is dat veel huizen zijn ingestort. Gebed is hard nodig.

Bidden jullie mee voor Malawi, voor Kwanjana? Voor ons, om wijsheid, nu het zo moeilijk is om de mensen te kunnen bereiken?

We hebben al verschillende vragen gekregen of en waar er geld over gemaakt kan worden en welke hulp gegeven kan worden. Op dit moment weten we dus niet hoe groot de schade is, maar dat hulp nodig zal zijn, is zeker. Giften zijn altijd welkom. Gebed is op dit moment het hardst nodig! U kunt direct een gift storten, of een bedrag overmaken naar:  NL92 INGB 0006 7128 98

Dank voor jullie meeleven. We hopen jullie op de hoogte te houden!

14 maart 2023. Veldwerker Felix heeft geprobeerd om Kwanjana te bereiken. Kwanjana is niet meer bereikbaar per auto. Een deel van de weg is weggespoeld. Kwanjana is alleen nog lopend te bereiken. Veel huizen in Kwanjana zijn ingestort en ook veel gewassen zijn weggespoeld. Zo ook veel maisplanten, die net mooi aan het groeien waren. Veel mensen hebben zo hun eten voor dit jaar  weg zien regenen. Wat een zorgen.

15 maart 2023. Felix en Constantine hebben nogmaals geprobeerd om Kwanjana te bereiken, nu via een andere weg. Dat is helaas niet gelukt. De auto gleed steeds weg en ze kwamen niet verder over de weg. Morgen gaan ze het nog een keer proberen.

16 maart 2023. Vandaag was het eindelijk droog, zelfs de zon brak nog door! Onze medewerkers die in Kwanjana wonen zijn vanaf 6 uur in de ochtend al aan de slag gegaan om de sponsorkinderen op te zoeken en hun situatie te bekijken. We zijn erg dankbaar om zo'n gemotiveerd team te hebben!

Felix en Contstantine hebben vandaag ook weer geprobeerd om in Kwanjana te komen. Dat ging wederom niet zonder slag of stoot, maar het is uiteindelijk gelukt! In Kwanjana werd duidelijk hoe enorm de schade is en welke hulp nodig is.

Toen ze weer naar huis wilden gaan, raakte de auto weer vast en zat er niets anders op dan de auto in Kwanjana achter te laten.

Plan van aanpak

Zoals te zien in het filmpje willen we ons in de hulpverlening richten op 3 zaken:

- Eerste hulp pakketten: Veel mensen zijn alles kwijt geraakt, en hebben dus ook niets te eten. We willen mensen een pakket geven om in de eerste levensbehoeften te voorzien. Eén pakket kost 30 euro.

- Repareren brug: Kwanjana is nu erg moeilijk bereikbaar, met alle gevolgen van dien. We willen fondsen werven om de brug te repareren zodat we kunnen werken aan een duurzame oplossing.

- Bouwen van huizen: eerder gebouwde huizen (zie hier) hebben deze cycloon doorstaan. We willen meer van deze huizen bouwen, zodat mensen een veilige woonplek hebben en in de toekomst de kans kleiner is dat hun huis instort onder zulke weersomstandigheden. Eén huis kost 3500 euro.

We hebben uw hulp hard nodig om dit te realiseren! We hebben hard gebed nodig, maar ook financiële middelen om dit mogelijk te maken. Helpt u ons mee?

16 maart 2023. Vandaag hebben we Felix en Constantine geïnterviewed over de situatie in Kwanjana. Hoe beleven zij deze situatie en hoe zien zij de toekomst voor zich? Lees het in de blog hierover!

20 maart 2023. Vandaag hebben we de schade opgenomen in Kwanjana. Wat een verdrietige situaties kom je dan tegen! Veel mensen hebben hun huis verloren en leven nu onder erbarmelijke omstandigheden.

Een aantal mannen hebben ook een poging gedaan om de auto van For a Change, die nog steeds vaststond in Kwanjana, weer los te maken en te repareren. Ze moesten zonder hulpmiddelen de auto loskrijgen, dus daar was veel kracht voor nodig!

Vandaag is er ook een artikel in de PZC geplaatst over de situatie in Kwanjana en een oproep tot hulp. Lees het artikel hier.

22 maart 2023. Het dorpshoofd en een grote groep inwoners uit Kwanjana hebben vandaag heel hard gewerkt en een tijdelijke oplossing voor de brug gemaakt, zodat de weg voor nu in ieder geval gebruikt kan worden en we ondertussen hard kunnen werken en geld inzamelen voor een duurzame oplossing. We zijn erg dankbaar voor alle mensen in Kwanjana die dit voor elkaar gekregen hebben! Zo kunnen we weer in Kwanjana komen.

23 maart 2023. De mais in Malawi wordt steeds schaarser en duurder, zeker nu meer organisaties, kerken en particulieren mais uitdelen aan slachtoffers van cycloon Freddy. Het was daarom een hele zoektocht om zoveel mais voor de slachtoffers te vinden, maar gelukkig hebben we voldoende mais kunnen inkopen. En ja, nu nog de mais naar Kwanjana brengen. Dat was moeilijker dan verwacht! De vrachtauto's zaten steeds vast, dus alleen de pick-up kon maar bij het center komen. Dat werd heel veel keer overladen en heen en weer rijden, totdat het nachtwerk werd! Zo mooi om dan ook te zien dat mensen in Kwanjana blijven helpen tot middernacht, terwijl zij normaal altijd heel vroeg slapen. Gelukkig is het mais bij het center gebracht en moeten alleen de dekens nog gebracht worden.

27 maart 2023. Vandaag hebben we eerstehulppakketten uit mogen delen in Kwanjana. We hebben zo 1000 families mogen helpen aan onder andere voedsel en dekens. We zijn erg dankbaar dat we dit, dankzij alle steun die we krijgen, mogelijk konden maken! Hiermee is de eerste stap van ons plan van aanpak afgerond en kunnen we ons richten op de volgende 2 stappen: het bouwen van huizen en bouwen van een nieuwe brug.

Mei 2023. We zijn begonnen met de reparatie van de brug! Met stenen en cement wordt de zijkant van de brug en weg stevig gemaakt zodat bij hevige regenval het water niet nog eens de weg kapot kan slaan.