Een kijkje in de kleuterklas

20 januari 2022

Ik zit achterin het gloednieuwe klaslokaal van groep 2 van onze kleuterschool. Zestien paar ogen zijn gericht op de juffrouw. Vol aandacht luisteren ze naar het Bijbelverhaal. Ik knipper met mijn ogen. Is dit echt? Soms lijkt het wel een droom. De nieuwe lokalen die er zo mooi uitzien en waar kinderen zoveel ontwikkelingsmogelijkheden hebben. Onze lieve leerkrachten die er altijd voor de kinderen zijn en hen zoveel liefde geven. De kinderen, die opbloeien, wanneer ze in het sponsorprogramma komen, goed te eten krijgen, goede gezondheidszorg krijgen en veel liefde ontvangen. Kinderen die elke dag de Bijbelse boodschap mogen horen, en zoveel andere dingen leren. Wat een zegen, dat we dit werk in een dorpje in Malawi mogen doen. Dat we steeds weer voldoende middelen krijgen, om steeds meer kinderen te mogen helpen.

Ik knipper nog een keer met mijn ogen. Er komt een bouwvakker de klas binnen, meneer Gama, één van de leden van het Actie Comité. De kinderen werken deze maand over het thema bouwen. Hij zet zijn bouwhelm op en stelt vragen aan de kinderen over het bouwen van een huis. Wat weten ze al veel. Hij haalt verschillende voorwerpen uit zijn tas, en laat ze aan de kinderen zien. Weten ze wat dit is? 'A screwdriver'. Nu knippert meneer Gama ook even. Weten ze zelfs de Engelse naam? Ja, elk thema leren ze 15 Engelse woorden die bij dat thema horen. Even later lopen ze achter meneer Gama aan naar buiten. Want in de praktijk, leren we het meest. Ze gaan samen een huis bouwen. Even later draven ze met zand, met water, ze maken 'cement', en beginnen met de bouw van het huis. De gezichtjes stralen. Ik knipper nog een keer met mijn ogen. Geweldig, dat de kinderen op zo'n mooie manier onderwijs mogen krijgen.

Een poosje later, in de pauze, zijn de kinderen weer aan het bouwen buiten. Ze geven elkaar aanwijzingen. Precies zoals de bouwvakker hen geleerd heeft. Ik denk na over de spreuk die ik pas las: 'Play gives children a chance to practice what they are learning' (Spelen geeft kinderen de mogelijkheid om te oefenen wat ze leren). Ik knipper nog één keer. Dat is precies wat hier gebeurt. Kinderen, die anders niet eens naar school zouden gaan, komen hier elke dag, om te eten, om te leren, om Gods Woord te horen, om liefde te ontvangen. Wat een zegen, dat we dit werk mogen doen, ergens in een dorpje, in Malawi.