Plannen maken

8 juli 2020

Eigenlijk had ik op de tijd dat ik deze blog schrijf in Malawi willen zijn. Maar plannen lopen niet altijd zoals je ze gepland hebt. We kunnen soms zo ver vooruit plannen en er ook vanuit gaan dat die plannen precies lopen zoals wij in gedachten hebben. Maar iets wat ik van deze tijd geleerd heb, is dat niets gebeurd zonder Gods wil.

Jakobus schrijft daarover: “En nu dan u die zegt: Wij zullen vandaag of morgen naar die en die stad reizen, en daar een jaar doorbrengen en handeldrijven en winst maken, u, die niet weet wat er morgen gebeuren zal, want hoe is uw leven? Het is immers een damp, die voor een korte tijd verschijnt en daarna verdwijnt. In plaats daarvan zou u moeten zeggen: Als de Heere wil en wij leven, dan zullen wij dit of dat doen.” (Jakobus 4:13-15)

Plannen maken in Malawi loopt sowieso anders. Dat merkte ik wel toen ik twee jaar geleden mijn stage deed bij For a Change. We zouden bijvoorbeeld in de ochtend naar de stad gaan om onze visa te verlengen. En dan konden we daarna bijvoorbeeld gelijk boodschappen doen en dan ‘s middags op de laptop aan ons onderzoek werken. Maar vaak liep zo’n plan dan heel anders. Het duurde dan bijvoorbeeld heel lang voor we onze visa geregeld hadden, terwijl dat in principe gewoon een papiertje tekenen en betalen is. En als we dan terugkwamen en aan ons onderzoek wilden werken, was het soms maar de vraag of er stroom was. Dan moest dat plan ook weer bijgesteld worden. Het is soms best een kunst om plannen los te laten als ze anders lopen.

Ik merk dat, nu de maatregelen versoepeld zijn, ik weer druk bezig ben met plannen maken. Weer afspreken met familie en vrienden, plannen maken hoe we de vakantie nu in gaan delen, nadenken over om volgend jaar naar Malawi te gaan en met de thuisfrontcommissie zijn we ook weer bezig met nieuwe acties op te zetten...

Maar voor alles geldt:

Zo de Heere wil en wij leven!