Onderwijs in het leven van een bestuurslid

22 juli 2019

Chifundo Subiri is één van onze bestuursleden in Malawi. Ze is een jonge vrouw die van 2006 tot 2009 haar middelbare school heeft gedaan, waar haar alleenstaande moeder haar best heeft gedaan om ervoor te zorgen dat ze kon leren, door het zoeken naar verschillende bijbaantjes. Haar droom was altijd geweest om naar de universiteit te gaan, maar helaas is die droom nooit uitgekomen. Na de middelbare school studeerde Chifundo boekhouden waar ze een certificaat behaalde in financiële administratie. Ze heeft, door gebrek aan financiën, haar diploma nooit kunnen halen. Na haar studie was ze thuis en druk met het zoeken naar banen. Later kreeg ze een baan als verkoopmedewerker bij een auto-onderdelenbedrijf. Tijdens haar werk, in 2016, besloot ze om het 4de jaar van het voortgezet onderwijs opnieuw te doen, zodat ze zich kon aanmelden voor de universiteit van Malawi. Ze ging voor weekendlessen terwijl ze aan het werk was, en met Gods hulp slaagde ze en had ze goede resultaten. Ze solliciteerde naar de Universiteit van Malawi waar ze werd geselecteerd voor een wetenschappelijke bachelor in stadsplanning, een vijfjarige studie. Ze zit momenteel in haar tweede jaar.

Hoe moeilijk is het volgen van goed onderwijs in Malawi?

Het is moeilijk om goed onderwijs te volgen in Malawi vanwege de beperkte ruimte op de middelbare scholen en universiteiten. Niet alle studenten krijgen een kans om (goed) voortgezet onderwijs te volgen en om op de universiteit te studeren en het is duur om collegegeld te betalen voor studies. Je moet echt goede resultaten hebben aan het eind van je 4e jaar van het voortgezet onderwijs, om een plekje te kunnen krijgen op een universiteit.

Wat is stedelijke planning?

Stedelijke planning is een proces van openbaar beleid dat de ontwikkeling en het gebruik van land reguleert om de fysieke, economische en sociale efficiëntie en het welzijn van de gemeenschap te verbeteren. In Malawi bijvoorbeeld, zijn planners gericht op het bevorderen van correct en duurzaam gebruik van land, menselijke en natuurlijke hulpbronnen en het verschaffen van werkgelegenheidsmogelijkheden in zowel de landbouwsector als de niet-landbouwsector. We zien dat onderwijs in Malawi erg belangrijk is in alle aspecten voor de ontwikkeling van het land.

Als organisatie For A Change is onderwijs belangrijk voor de mensen in Kwanjana, omdat het een beter begrip oplevert van hoe ze hun gemeenschap kunnen verbeteren, hetzij door middel van landbouw of door zakelijke activiteiten. Het helpt de mensen om een gemeenschappelijke visie te hebben over hoe ze verandering in hun gemeenschap tot stand kunnen brengen, omdat ze zich bewust zijn van de grondstof en het type land. Daarom kunnen ze alle ontwikkelingsactiviteiten beheren via de opgedane kennis, vaardigheden en ervaring. En niet alleen deze opleiding kan mensen in Kwanjana helpen, maar onderzoek laat telkens zien hoe belangrijk onderwijs is voor de ontwikkeling van een land. Daarom is het fijn dat we steeds meer kinderen in Kwanjana onderwijs kunnen geven en hen kunnen stimuleren om naar school te gaan.