Impact maken

15 februari 2023

De regen tikt tegen het raam. Het straatbeeld ziet er somber uit. Mensen proberen te schuilen of lopen onder een paraplu langs de kant van de weg. De regen is nodig. De wegen zijn er wel slechter door geworden. Af en toe moet ik een flinke slinger aan mijn stuur geven om een diepe put op tijd te ontwijken. Terwijl ik terug naar huis rijd, gaan mijn gedachten terug naar Kwanjana. Een glimlach verschijnt op mijn gezicht. Vandaag zijn we begonnen met een alfabetseringscursus voor het actie comité en de ouders van de kinderen. Iedereen die niet kan lezen en schrijven kreeg de mogelijkheid om zich in te schrijven voor deze cursus. Zo’n 30 mensen hebben zich opgegeven. We hebben een onderwezen persoon uit het dorp gevonden die de mensen gaat leren lezen en schrijven. We hebben een mooie methode die de mensen aan de hand van de Bijbel laat leren lezen en schrijven. Alles kwam zo mooi bij elkaar. En de eerste klas is vandaag van start gegaan.

Mensen waren enthousiast! Eén van de vrouwen vertelde dat ze samen met haar kleuter zou oefenen. Anderen zien ernaar uit om Engels te kunnen en nemen zo de eerste stap. Anderen hebben nooit de kans gehad om naar school te gaan. Hun moment is eindelijk aangebroken!

Ik vind het vaak onvoorstelbaar dat mensen niet weten wat er geschreven staat. Ik probeerde het uit met één van de leden van het actie comité. Tijdens de theepauze. Maar hij kon niet lezen wat er op de zak suiker stond. Ik moedigde hem aan, nog een paar maanden en dan kan je het lezen. Dat zou toch fantastisch zijn! Dan gaat er een wereld voor hem open. Al de straatborden, de namen van winkels en de teksten op de minibusjes, het laatste nieuws uit de krant of een gebruiksaanwijzing van medicatie betekenen weinig voor hem op dit moment. Maar over een paar maanden zal dat anders zijn. Er zijn dan waarschijnlijk 30 mensen meer in Kwanjana die de Bijbel kunnen lezen, die toegang hebben tot veel meer informatie en die weer een stap verder zijn.

De regen is gestopt en de zonnestralen verschijnen door de wolken. Ik ben bijna thuis. Voldaan en dankbaar en tegelijk biddend om Gods zegen en wijsheid. Een nieuw project is begonnen. Armoede verslaan. Samen!