Geloof in Jezus' macht

21 februari 2024

Ik kom net uit het dorp. Even op bezoek bij de moeder van een meisje wat in ons programma zit. Ik herinner me nog hoe ze binnenkwam. Het meisje, ondertussen uitgegroeid tot peuter, was een kleine baby. De moeder kon, door mentale problemen, niet goed voor haar kind zorgen. Ze kon niet de verantwoordelijkheid nemen voor haar kind en gaf borstvoeding wanneer ze wilde, maar niet wanneer het nodig was. Helaas kon de kleine baby daar niet voldoende op groeien. Het kind werd opgenomen in het programma, gekoppeld aan een sponsor en voorzien van babymelk. We probeerden de moeder te begeleiden en moedigden haar aan om zoveel mogelijk borstvoeding te geven. Ook de oma werd aangemoedigd haar dochter te begeleiden voor het welzijn van de baby. Het was moeilijk. Af en toe was de moeder agressief en sloeg ze haar eigen ruiten in en vormde ze ook een gevaar voor haar eigen familie.

Vandaag ben ik weer even wezen kijken bij de moeder. De oma komt trouw elke dag met haar kleindochter naar het center van For a Change. De moeder niet. Daarom was ik benieuwd hoe het gaat. Bij haar huisje is het stil. Alleen haar zus is er. Ze wordt van het land gehaald, waar ze haar groenten aan het water geven is. Ondertussen praten we wat. Verderop zit een man, hij is al 12 jaar blind. Nadat zijn vrouw is overleden is hij blind geworden.

Ze komt aanlopen. De ontmoeting is niet warm. Ze herkent me wel, maar ze zit niet echt op mijn bezoek te wachten. We praten wat en vragen hoe het gaat. Haar situatie is stabiel, maar het probleem is er nog. Hier geloven ze dat ze behekst is. Ze was 17 toen ze veranderde.Haar zus is ondertussen naar het maïsveld en komt met een arm vol maïskolven aan. We mogen ze meenemen. We zeggen nog even gedag tegen de oude blinde man. Hij zat wel op een bezoekje te wachten.

Ik blijf bidden voor deze vrouw. Ik voel me zo machteloos staan en ik heb zoveel vragen. Is ze echt behekst? Heeft ze psychische problemen? Heeft ze een onderliggende ziekte? Ik heb geleerd de duistere machten niet te onderschatten. Ik bid voor haar. Ik voel me machteloos, maar Jezus zei zelf: ‘Ik heb alle macht in hemel en op aarde gekregen.’ Als dat niet direct zichtbaar is, mogen we het zeker geloven! Er is hoop!